Rosół z kury

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

W każdym domu pojawia się na stole rosół. Taka nasza tradycyjna zupa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 korpus z kury
    500 g wołowiny-szponder
    3 l wody
    4 średnie marchewki
    1 seler
    1 mały por
    2 średnie pietruszki
    1 cebula
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
    Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które
    należy zebrać.
    Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy
    i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał.
    Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku.
    Doprawić solą i pieprzem
    Rosół gotować około 3 godzin.
    Podawać z makaronem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy