W każdym domu pojawia się na stole rosół. Taka nasza tradycyjna zupa.
3 godz.
Składniki:
1 korpus z kury
500 g wołowiny-szponder
3 l wody
4 średnie marchewki
1 seler
1 mały por
2 średnie pietruszki
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
natka pietruszki
1.Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które
należy zebrać.
Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy
i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał.
Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku.
Doprawić solą i pieprzem
Rosół gotować około 3 godzin.
Podawać z makaronem .
Komentarze