Romantyczne spaghetti z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W sam raz na danie na romantyczną kolację dla dwojga.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pulpety: dorsz: 50 dekagramów
    - czerstwa bułka: 5 dekagramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cebula: 5 dekagramów
    - masło: 2 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - bułka tarta: 4 dekagramy
    - olej do smażenia: 50 mililitrów
    - sos pomidorowy: bulion warzywny: 250 mililitrów
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżeczki
    - pieczarek: 10 dekagramów
    - oprócz tego: makaron spaghetti: 25 dekagramów

Romantyczne spaghetti z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku, lub wodzie. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Zemleć w maszynce rybę, raze z bułką, cebulą, dodać jajko, pieprz, sól, wyrobić masę, aby masa była bardziej pulchniejsza można w czasie wyrabiania dodać odrobinę wody.
  • 2. Z masy formować pulpeciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.
  • Spaghetti z pulpecikami 3. Sos pomidorowy: Do garnuszka wlać buliom, gorący wywar podprawić mąką utartą z olejem i dodać w między czasie przecier i ugotować sos z pokrojonymi pieczarkami.
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Spaghetti wyłożyć na talerz, ułożyć na nim pulpety i oblać sosem pomidorowym z pieczarkami. Udekorować biedronkami z rzodkiewki, lisktkami szpinaku wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy