Rolada Żyrafa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Fajny pomysł dla dzieci. Przepis podpatrzony na jednej z grup kulinarnych

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jajek
    6 łyżek cukru
    3/4 szkl mąki
    5 łyżek wody
    3 łyżki oleju
    4 łyżki kakao
    500 ml śmietany 30% lub 36%
    2 śmietan fixy
    2 banany dojrzałe

Rolada żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do
    połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę.
    Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.
    Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy
    róg i robimy kontury na całej blasze(tak żeby przypominały łatki szyi żyrafy ;). Wkładamy na
    3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż
    wystygnie.
  • 2. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto
    czekoladowe na blachę ze wzorem.
    Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min.Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i delikatnie zdejmujemy papier. Na czysty papier układamy nasze ciasto tak żeby wzór był pod spodem i rolujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
  • 3. Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno.
    Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach.
    Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.SMACZNEGO

Komentarze

Podobne przepisy