Rolada z morelami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1 kg fileta z indyka
    -1 szkl. soku pomarańczowego
    -1/2 szkl. białego wina
    -szynka parmeńska
    -sól
    -pieprz
    1 łyżka miodu
    -oliwa
    Farsz:
    -garść żurawiny
    -100 g pokrojonych suszonych moreli
    -1/3 szkl. soku pomarańczowego
    -2 łyżki brandy
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka konfitury pomarańczowej
    -1-2 jajka
    -estragon
    -cynamon
    -3/4 szklanki mielonych płatków migdałowych

Rolada z morelami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: wszystkie składniki oprócz mielonych migdałów i jajka włożyć do rondelka, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, aż cały płyn wsiąknie. Dodać migdały i jajka, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, fileta rozbić na cienki plaster. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą extra vergine. Rozłożyć farsz, pozostawić na brzegach kilka centymetrów bez nadzienia. Zwinąć roladę. Obłożyć plastrami szynki lub boczku. Polać oliwą, do naczynia wlać sok pomarańczowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy