Chlebek bananowy z żurawiną i morelami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowy chlebek bananowy to klasyka amerykańskiej kuchni. W mojej wersji z dojrzewającą w słońcu żurawiną i morelami, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Świetna propozycja dla fanów nowatorskich, domowych wypieków z nutą słodkości.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 260g mąki pszennej
    2 jajka
    100g masła
    100g cukru trzcinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    400g bananów
    70g suszonej żurawiny
    70g suszonych moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta Do kawy

Chlebek bananowy z żurawiną i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek bananowy z żurawiną i morelami 1. Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem.
  • Chlebek bananowy z żurawiną i morelami 2. Morele pokroić na mniejsze kawałki.
  • Chlebek bananowy z żurawiną i morelami 3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszać.
  • Chlebek bananowy z żurawiną i morelami 4. Masło rozpuścić, wystudzić, dodać do bananów i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ubite białka z żółtkami i cukrem oraz posiekane bakalie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach 12cm x 30cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Chlebek bananowy z żurawiną i morelami 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 50-55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Banany Owoce Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować