Domowy chlebek bananowy to klasyka amerykańskiej kuchni. W mojej wersji z dojrzewającą w słońcu żurawiną i morelami, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Świetna propozycja dla fanów nowatorskich, domowych wypieków z nutą słodkości.
Chlebek bananowy z żurawiną i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem.
2.Morele pokroić na mniejsze kawałki.
3.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszać.
4.Masło rozpuścić, wystudzić, dodać do bananów i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ubite białka z żółtkami i cukrem oraz posiekane bakalie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach 12cm x 30cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 50-55 minut.
Komentarze