Rolada z indyka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Przepis stanowi rodzinną tradycję. Rolada robi furorę na imprezowych półmiskach.

  • 60 min

Składniki:

  • Duża pierś z indyka
    0,5kg karkówki
    2 łyżki soli peklującej
    2l wody
    liś laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    przyprawa warzywna
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki ziemniacznej
    1 jajko

Rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól peklującą rozpuszczamy w wodzie, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy karkówkę i pierś z indyka. Trzymamy w zalewie 1,5 doby.
  • 2. Mięso wyciągamy z zalewy. Odkrajamy końce piersi z indyka i mielimy razem z karkówką. Dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, jajko sól, pieprz i przyprawę warzywną. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji.
  • 3. Pierś z indyka rozcinamy na płat i lekko rozbijamy. Nakładamy farsz i zwijamy.
  • 4. Pierś związujemy sznurkiem lub wkładamy do siatki na szynkę, następnie wrzucamy do foli lub owijamy ściereczką i ponownie związujemy sznurkiem. Parzymy w temperaturze 90 stopni C przez 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy