Rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sól peklującą rozpuszczamy w wodzie, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy karkówkę i pierś z indyka. Trzymamy w zalewie 1,5 doby.
2.Mięso wyciągamy z zalewy. Odkrajamy końce piersi z indyka i mielimy razem z karkówką. Dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, jajko sól, pieprz i przyprawę warzywną. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji.
3.Pierś z indyka rozcinamy na płat i lekko rozbijamy. Nakładamy farsz i zwijamy.
4.Pierś związujemy sznurkiem lub wkładamy do siatki na szynkę, następnie wrzucamy do foli lub owijamy ściereczką i ponownie związujemy sznurkiem. Parzymy w temperaturze 90 stopni C przez 2 godziny.
Komentarze