Rolada rybna w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Szybko obiad dla całej rodziny – zmielona ryba zawinięta w ciasto francuskie. Wystarczy filiżanka czerwonego barszczu i obiad gotowy. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno z plasterkiem świeżej papryki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 opakowania ciasta francuskiego
    70 dag ryby(u mnie limanda żółta) o najmniejszej ilości glazury
    1 bułka kajzerka
    Mleko do namoczenia bułki
    1 duże jajko+1 małe jajko do posmarowania rolady
    1 cebula + masło do usmażenia cebuli
    1 łyżka siekanego koperku
    Sól, pieprz do smaku
    Sezam do posypania rolady
    Papier do pieczenia

Rolada rybna w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rybę rozmrozić, opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku. Rybę, odciśniętą bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach. Do masy rybnej dodać jajko, koperek, sól, pieprz do smaku, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwinąć, ułożyć masę wzdłuż dłuższego boku, zwinąć w roladę. Zlepić końce. Drugie ciasto pokroić w wąskie paseczki, opleść ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać sezamem. Piec w temp. 200 stopni około 50 minut.

Porady

1. roladę można posypać kminkiem, jeśli ktoś lubi zamiast sezamu.

Komentarze

Podobne przepisy