Rogaliki z makiem i bakaliami

0 (0 ocen)

Pyszne idealne na jesienną pogodę

Składniki:

  • ciasto :
    500 g mąki pszennej typ 500
    125 g margaryny
    4 łyżki cukru
    1 szk mleka
    1 jajko ( duże )
    30 g świeżych drożdży

    nadzienie :
    300 g białego maku
    100 g suszonych daktyli
    100 g suszonych moreli
    100 g rodzynek

    lukier :
    1 szk cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki mleka

Rogaliki z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać w rondelku.
    Dodać cukier i drożdże oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
    Margarynę stopić w drugim rondelku i wystudzić.
    Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać zaczyn i wymieszać.
    Wlać tłuszcz i wyrobić ciasto.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
    Morele, daktyle i rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, odcedzić i wrzucić do rozdrabniacza, wymieszać z makiem.
    W razie konieczności dosłodzić.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na koła i pociąć na 8 części ( trójkątów ) każdą.
    Na każdy kawałek ciasta rozłożyć nadzienie i zwinąć rogale.
    Układać je na blachach do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
    Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem.
    Upieczone wystudzić i polać lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy