Rogaliki solanki

0 (0 ocen)

Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki letniej wody
    1 łyżeczka soli morskiej
    8 g drożdży suszonych
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżki oliwy z oliwek (do posmarowania ciasta przed zawinięciem)
    siemię lniane

Rogaliki solanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić dołek. Dodać cukier, drożdże i wlać letnie mleko. Gdy drożdże się zapienią dodać letnią wodę, żółtko i sól. Miksować robotem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Cisto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło, posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów. Zwinąć na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st około 20 min lub do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy