Rogaliki drożdżowe z marmoladą z lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepsze rogaliki drożdżowe jakie w życiu jadłam. Przepis z zeszytu mamy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Margaryna
    1 całe jajko
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szkl śmietany 18%
    1/2 op drożdży
    4 szkl mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    Marmolada
    Do posmarowania : 1 białko jaja
    2 łyżki mleka
    Lukier : sok z połowy cytryny
    Cukier puder

Rogaliki drożdżowe z marmoladą z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy. Śmietanę chwilę podgrzewamy ( do temperatury pokojowej ), dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na chwilę, nie więcej niż 5 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej resztę składników i rozczyn. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Rozwałkowujemy kształtując koło i kroimy na 8 części ( trójkątów). Na środku rozsmarowujemy łyżeczkę marmolady.
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą 3. Zwijamy od szerszej strony do węższej. Lekko dociskamy brzegi i wyginamy w podkowę układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 20min w 180°C.
  • 4. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Smarujemy rogaliki.

Porady

Zamiast marmolady można użyć masła orzechowego lub nutelli.

Komentarze

Podobne przepisy