Rogaliki drożdżowe z marmoladą z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy. Śmietanę chwilę podgrzewamy ( do temperatury pokojowej ), dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na chwilę, nie więcej niż 5 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej resztę składników i rozczyn. Wyrabiamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy na 4 równe części. Rozwałkowujemy kształtując koło i kroimy na 8 części ( trójkątów). Na środku rozsmarowujemy łyżeczkę marmolady.
3.Zwijamy od szerszej strony do węższej. Lekko dociskamy brzegi i wyginamy w podkowę układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 20min w 180°C.
4.Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Smarujemy rogaliki.
Porady
Zamiast marmolady można użyć masła orzechowego lub nutelli.
Komentarze