Rogale cioci Danki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Od dawna próbowałam przekonać się do drożdży w kuchni a to nie jest łatwe, przynajmniej dla mnie, bo albo ciasto mi nie urosło albo za bardzo urosło i uciekało mi z miski. Ten przepis jest inni.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    kostka margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag drożdży
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    1 jajko do smarowania zawiniętych rogali
    2 opakowania cukru waniliowego
    szczypta soli
    marmolada

Rogale cioci danki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i wymieszać. Dołożyć pozostałe składniki i zagnieść na jednolitą masę. Odłożyć na 1,5 godziny do lodówki by wyrosło. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na kilka kulek, rozwałkować na koła, przecinać średnice tak by wyszły trójkąty. Układać na jednym z ich końców marmoladę (wg gustu) i zawijać rogale. Posmarować rozbitym jajkiem. Układać na wyłożoną papierem formę. Piec w rozgrzanym do 180stopni piekarniku 20minut.Smacznego!

Porady

Ciasto może być dłużej w lodówce - czasami nawet cały dzień i nic mu się nie stanie.

Komentarze

Podobne przepisy