Risotto dyniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Pyszne dyniowe risotto. Idealne dla osób na diecie bądź dla Naszych najmłodszych pociech Takie risotto to idealny sposób na przemycenie drogocennych warzyw.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 4 łyżki ryżu białego

    1 średnia marchewka

    1 szkl pokrojonej w kostkę dyni makaronowej

    1 łyżka masła

    około 2-3 szkl mocnego rosołu

    sól, pieprz , gałka muszkatołowa

Risotto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach
    2. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy dynię z marchewką . Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy ryż i przesmażamy cały czas mieszając przez około 1 minutę

    3. Do warzyw z ryżem dodajemy 1 szkl rosołu, Całość gotujemy na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały wywar. Gdy to nastąpi dodajemy następną szkl rosołu mieszamy i tak do wyczerpania rosołu.

    4. Na koniec dodajemy przyprawy : około 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1 szczypta gałki muszkatołowej

Komentarze

Podobne przepisy