Rafaello z tartą czekoladą.

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z budyniową masą i startą czekoladą, sprawia że rozpływa się w ustach. Przepis znalazłem w segregatorze z wycinanych przepisów.

Składniki:

  • 0,5 l mleka,
    2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki maki pszennej
    3 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    2 paczki krakersów (np. po 170 g
    200 g kostka masła
    300 g wiórek kokosowych
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    1 czekolada

Rafaello z tartą czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy.
  • 2. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu oraz ekstrakt z wanilii, dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy 250 g wiórek, i mieszamy.
  • 3. Wykładamy blachę (20x30) folią aluminiową, układamy warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypujemy resztą wiórek. Czekoladę ścieramy na tartce I posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy