Racuszki na maślance

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję i pracuję, więc mam mało czasu. Racuszki są idealne na szybkie śniadanie.

Składniki:

  • łyżka roztopionego masła
    łyżka mąki ziemniaczanej
    20 dag mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml maślanki
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    tłuszcz do smażenia
    serek waniliowy
    szczypta soli
    cukier puder.

    Do wyboru:
    zmiksowane owoce
    kwaśna śmietana i kiełki

Racuszki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ostudzonego masła stopniowo dodajemy jajka i maślankę, mieszamy. Mąki
    mieszamy z proszkiem, wsypujemy do maślanki. Dodajemy cukier i sól, mieszamy.
  • 2. Racuszki smażymy na złoto. Podajemy z serkiem, polane zmiksowanymi owocami lub śmietaną z kiełkami.

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy