Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem , pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej?
30 min
Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g drożdży suchych
2 winne jabłka
cukier z cynamonem
miód do polania
olej do smażenia
Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże i cukier, mieszamy łyżką .
Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko , całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy.Odstawiamy na 10 minut.
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem.
Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.Podajemy polane płynnym miodem.
Komentarze