Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem , pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej?

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajko
    2 szklanki mąki tortowej
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    7 g drożdży suchych
    2 winne jabłka
    cukier z cynamonem
    miód do polania
    olej do smażenia

Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże i cukier, mieszamy łyżką .
    Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko , całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy.Odstawiamy na 10 minut.
    Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem.
    Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.Podajemy polane płynnym miodem.

Komentarze

Podobne przepisy