Racuszki drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne racuszki z jabłkami, idealne na poranne śniadanie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 2,5 szklanki
    jajka kurze 3 szt.
    cukier 3 łyżki
    mleko 250 ml
    drożdże świeże 20 g
    jabłko 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Racuszki drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, nie za gorące. Do szklanki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Drugą połowę mleka wlewamy do miski z mąką i jajkami, mieszamy. Do wymieszanego ciasta dodajemy wyrośnięte drożdże i pokrojone w kostkę jabłka (obrane ze skórki). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone racuszki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych,układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować