Racuszki drożdżowe szybki przepis

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

placki

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml mleka
    20 g drożdży
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    1-2 jajka
    mąka

Racuszki drożdżowe szybki przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, następnie mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem,
    Dodajemy drożdże cukier i sól , mieszamy aż rozpuszczą się drożdże, dodajemy mąkę, tyle by ciasto było gęste (jak na lane kluski) Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
    Kiedy podrośnie i podwoi objętość, kładziemy łyżką porcje ciasta na natłuszczoną patelnię i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy