Pyzy nadziewane golonką

0 (0 ocen)

danie obiadowe dla prawdziwego mężczyzny

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g mąki pszennej
    250 g mięsa z ugotowanej golonki
    2 marchewki
    2 cebule
    4-5 liści kapusty pekińskiej
    czosnek
    sól
    pieprz
    olej
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka tymianku,cząbru, kolendry
    pół łyżeczki kminu rzymskiego

Pyzy nadziewane golonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Pół kilo gotujemy w osolonej wodzie, a pozostałe ścieramy na tarce o małych oczkach. Odstawiamy.
    Cebulę, marchewki i czosnek obieramy i wraz z golonką kroimy na drobną kostkę. Liście kapusty kroimy w cienkie paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy golonkę około 5 minut i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, by zmiękły składniki, następnie dodajemy przyprawy a na końcu kapustę. Mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia aby przestygło. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a ze startych ziemniaków odciskamy dobrze wodę. Przygotowane w taki sposób ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i plastyczną.
    Na łyżkę bierzemy sporą porcję ciasta i spłaszczamy je na kształt placka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ciastem. Tak przygotowane pyzy gotować w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch. Podawać okraszone cebulą z boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy