PULPETY Z INDYKA Z PAPRYKA I KORNISZONEM W SOSIE POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty obiad dla calej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2/3 szklanki bułki tartej
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz papryka słodka
    1/2 szklanki wody lub mleka
    1/4 czerwonej papryki
    2-3 korniszony

    Sos:
    2,5 szklanki bulionu
    2 lyzeczki przecieru pomidorowego
    1 lyzka maki
    1/2 szklanki smietanki

Pulpety z indyka z papryka i korniszonem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać posiekany czosnek, razem chwilę jeszcze poddusić. Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, jajko, wodę/mleko, bułke tartą przyprawy, sól i pieprz do smaku. Korniszony i papryke pokroic w drobna kostke I dodac do masy miesnej. Wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
    Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obsmazyc na rozgrzanym tluszczu.
  • 2. Bulion zagatowac z przecierem, dodac make roztrzepana ze smietana, zagotowac. Dodac obsmazone pulpeciki, chwile pogotowac. Jesli potrzeba sos doprawic sola i pieprzem. Podawac z kasza, ryzem lub makaronem oraz surowka sezonowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy