Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Soczyste pulpeciki doskonale smakują zarówno z ziemniakami jak i z ryżem,kaszą na sypko.Są pyszne.Można je również zjeść z kromką pieczywa.

  • 35 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    2 jajka
    1,5 łyżki bułki tartej
    0,5 pęczka koperku
    1 łyżka octu
    4 ziarnka ziela angielskiego
    liść laurowy
    marchew
    pietruszka
    1/4 selera
    1/4 litra słodkiej śmietany
    mąka

    sól pieprz

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawić,dodać dwa białka i bułkę tartą. Wyrobić.Uformować pulpety i obtoczyć je w mące. Do garnka wlać 0,5 l wody, dodać startą włoszczyznę ( może być mrożona) ,ziele angielskie i liść laurowy.Gotować przez 5 minut.Dolać ocet,do wywaru wrzucić pulpeciki i gotować przez 7 min. Wyjąć pulpety a wywar zaciągnąć mąką oraz śmietaną z 2 żółtkami.Wrzucić pulpety i dodać koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy