Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Wyciągnięte z przepisów mojej babci:)

Składniki:

  • Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki, na ok 2h żeby przyprawy nadały aromat.
  • 2. Dodajemy jajko do mięsa. Mieszamy. Formujemy małe kulki.
  • 3. Na wrzącą wodę wrzucamy mięso, dodajemy dostkę rosołową. Bedą smaczniejsze;) gotujemy ok 20 min.
  • 4. W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego, szklankę mleka i pół dużej śmietany oraz serek topiony. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły a serek się rozpuścił
  • 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy do smaku drobno posiekanym koperkiem (w dużej ilości), oraz pieprzem ziołowym.
  • 6. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Wyjmujemy na talerze, polewamy sosem

Porady

Sos ten równie dobry jest z ziemniakmi:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy