Pulpety ryżowe w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia Wielkopolska

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. karkówka)
    80 g ryżu
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki masła
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka posiekanej mięty
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    pół łyżeczki pieprzu
    pół litra rosołu
    pół szklanki śmietany

Pulpety ryżowe w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety ryżowe w śmietanie 1. Ugotowałem ryż. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, zeszkliłem na maśle.
    Mięso zmieliłem. Dodałem do niego ostudzony ryż, cebulę, jajko, sól i pieprz.
    Na koniec dodałem pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie wymieszałem.
    Z masy uformowałem niewielkie pulpety, obtoczyłem w mące, smażyłem na złoty kolor.
    Następnie zalałem rosołem, dusiłem 5 minut. Do rosołu dodałem śmietanę i sok z cytryny.
    Pulpety podałem polane sosem i posypane świeżą pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy