Pulpeciki w sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to potrawa szybka a można ja podawać z różnymi dodatkami w ten sposób mamy kilka pysznych dań.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 mała cebula
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka musztardy
    pieprz, sól
    natka pietruszki
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki śmietany
    olej (do obsmażenia pulpecików)
    kostka rosołowa
    koper

Pulpeciki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Mięso mielone, jajko, bułkę tartą, odciśniętą bułkę,cebule, musztardę wymieszać razem dodać natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Formować pulpeciki, oprószyć w mące i obsmażyć na oleju. Kostkę rosołową rozpuścić w 200ml wody. Pulpeciki przełożyć na inną patelnię podlać bulionem. Do małego naczynia dać śmietanę, 2 łyżki mąki i troszkę gorącego bulionu rozmieszać i zalać pulpeciki. Dodać koper i dusić kilka minut mieszając. Doprawić sola i pieprzem do smaku.

Porady

Danie można podawać z ryżem lub ziemniakami, jeżeli pulpeciki zrobimy malutkie można je podać również z ulubionym makaronem. Do przygotowania pulpecików można użyć mięsa wieprzowego jak i drobiowego albo połączyć obydwa też będzie smacznie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy