Pszenno-żytnio-kukurydziane bułki drożdżowe podłużne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże w misie robocie rozmieszać z ciut wodą, cukrem, mlekiem i zostawić na 5 minut - wsypać resztę składników i hakiem robota wyrabiać z 13 minut.............
jak trzeba to dosypac mąki pszennej, ciasto nie może być zbyt luźne - zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - TAK MI WYROSŁO CIASTO
2.ręce nasmarować olejem i ciasto parę razy wyrobić, formować podłużne bułki typu "szwedka", układać na blasze z papierem do pieczenia i naciąć głęboko wzdłuż bułki - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia
3.piekarnik nastawić na 200C, grzanie góra/dół, poziom 2 - piec z 15 minut następnie zmienić na termoobieg i piec dalej z 12-15 minut, wystudzić na kratce
Komentarze