Pszenno-ryżowe racuchy z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pszenno ryżowe racuchy z jabłkiem, lżejsza wersja drożdżowych placuszków. Idealne na szybki obiad, czy przekąskę.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:

    mąka pszenna 300 g
    mąka ryżowa 250 g
    mleko ciepłe 300 ml
    cukier 120 g
    cukier waniliowy 16 g
    drożdże instant 7 g
    jajka 2
    jabłka 2
    ponadto: cukier puder, olej do smażenia.

Pszenno-ryżowe racuchy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Błyskawiczny przepis na puchate racuchy. Wszystkie składniki sypki wymieszać, dodać roztrzepane jaja i ciepłe mleko. Dokładnie połączyć składniki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać, odstawić na 30 minut, pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto lekko podrośnie, lecz nie tak jak zwykłe drożdżowe, także nie oczekujmy wypływającego ciasta z miski. W małej misce z zimną wodą, umieścić dwie łyżki, którymi naprzemiennie nakładać placuszki na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z obu stron.

    Smacznego życzę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy