Pszenno ryżowe racuchy z jabłkiem, lżejsza wersja drożdżowych placuszków. Idealne na szybki obiad, czy przekąskę.
50 min
Składniki:
Składniki:
mąka pszenna 300 g
mąka ryżowa 250 g
mleko ciepłe 300 ml
cukier 120 g
cukier waniliowy 16 g
drożdże instant 7 g
jajka 2
jabłka 2
ponadto: cukier puder, olej do smażenia.
Pszenno-ryżowe racuchy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Błyskawiczny przepis na puchate racuchy. Wszystkie składniki sypki wymieszać, dodać roztrzepane jaja i ciepłe mleko. Dokładnie połączyć składniki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać, odstawić na 30 minut, pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto lekko podrośnie, lecz nie tak jak zwykłe drożdżowe, także nie oczekujmy wypływającego ciasta z miski. W małej misce z zimną wodą, umieścić dwie łyżki, którymi naprzemiennie nakładać placuszki na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z obu stron.
Komentarze