Potrawka z kalarepy małosolnej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dietetyczna potrawa, delikatna w smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g kalarepy małosolnej (zrobionej wg przepisu "kalarepa i ogórki małosolne")
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki margaryny
    200 ml śmietanki 18%
    2 - 3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki curry
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego

Potrawka z kalarepy małosolnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pot 1. Czosnek zmiażdżyć, zrumienić na margarynie. Dodać startą na grubych oczkach kalarepę i dusić 15 min.
  • pot 2. Następnie wsypać przyprawy i koperek. Całość zalać śmietanką. Dusić kolejne 15 min. Podawać na ciepło.

Porady

Kalarepę małosolną można zastąpić świeżą. Wtedy potrawę należy doprawić kwaskiem cytrynowy lub octem oraz ewentualnie dosolić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy