Pomidorowa z ziołami

0 (0 ocen)

Ile kucharek tyle pomysłów na zupę pomidorową.Proponuję ugotowana na skrzydełkach z dużą ilością suszonych ziół,pachnącą i rozgrzewającą.Podaną z cienkim makaronem nitki w towarzystwie kawałków marchewki.

Składniki:

  • (Na 5l. garnek)
    4 skrzydełka
    5 marchewek
    2 pietruszki
    1 l.przecieru pomidorowego
    200g,koncentratu pomidorowego
    2 łyżki masła
    250ml.śmietany 18%
    2 łyżki mąki pszennej
    4 liście laurowe
    ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki:
    suszonego lubczyku ,cząbru ,rozmarynu ,majeranku,estragonu,bazylii
    sól,pieprz
    makaron nitki

Pomidorowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć,przełożyć do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalać ok 3l.wody,zagotować.
    Zebrać szumowiny.
  • 2. Marchewki oraz pietruszkę obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki,dodać do garnka.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło,wlać przecier oraz koncentrat.
    Przesmażyć składniki ,przelać do garnka.
  • 4. Gotować zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw w między czasie dodać zioła i przyprawy.
  • 5. Chwilę przed końcem gotowania śmietanę połączyć z mąką i chochlą zupy,przelać do garnka wymieszać.
  • 6. Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
    Zupę podawać z makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy