Pomidorowa z ziołami

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Prosta, smaczna, aromatyczna. Po prostu pomidorowa - nic dodać nic ująć :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki
    kostka rosołowa lub szklanka bulionu
    śmietana 18% lub 12%
    3 ząbki czosnku
    olej
    łyżka masła
    łyżka mąki
    sól
    pieprz
    bazylia świeża lub suszona
    oregano

    2 ząbku czosnku
    bułka
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Pomidorowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek posiekać i podsmażyć na oleju, dodać masło.
  • 2. Bulion zagotować z pomidorami z puszki. Dodać czosnek z masłem, bazylię, oregano, pieprz i sól. Zmiksować blenderem.
  • 3. Mąkę wymieszać z zimną wodą. Dodać do zupy. Na koniec dodać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
  • 4. Czosnek posiekać i wymieszać z masłem. Bułkę pokroić na kromki i każdą posmarować z dwóch stron masłem z czosnkiem. Kromki pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni na wolnym ogniu

Porady

Tradycyjnie z ryżem lub makaronem smakuje równie dobrze. Zamiast pomidorów z puszki w sezonie letnim można użyć świeżych pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować