Tarta pomidorowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, żółtka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Zostawiamy na 20 minut żeby „odpoczęło”. Następnie rozwałkowujemy je w kształcie koła na papierze do pieczenia. Przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy dociskając do brzegów, odcinając nadmiar ciasta. Dno nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy pokrojoną drobno cebulę i 2 pomidory pokrojone w kostkę. Wierzch posypujemy tartym serem. Całość zalewamy masą z mleka, jajek, ziół, soli i pieprzu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni. Po upływie 20 minut wyjmujemy tarte i układamy na wierzch plasterki pomidora, posypujemy ziołami i pieczemy jeszcze 25 minut do zarumienienia. Najlepiej smakuje na zimno.
Komentarze