Tarta pomidorowa z ziołami

4.5 (192 ocen)

  • Średni

Wyśmienita tarta, której niezapomnianego smaku nadają świeże pomidory i świetnie podkreślające ich smak zioła.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 175 gramów
    - masło: 115 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - pomidory: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - Żółty ser starty: 150 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 350 mililitrów
    - bazylia suszona: 3 szczypty
    - rozmaryn suszony: 2 szczypty
    - tymianek suszony: 2 szczypty
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta pomidorowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z pomidorami 1. Z mąki, masła, żółtka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Zostawiamy na 20 minut żeby „odpoczęło”. Następnie rozwałkowujemy je w kształcie koła na papierze do pieczenia. Przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy dociskając do brzegów, odcinając nadmiar ciasta. Dno nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy pokrojoną drobno cebulę i 2 pomidory pokrojone w kostkę. Wierzch posypujemy tartym serem. Całość zalewamy masą z mleka, jajek, ziół, soli i pieprzu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni. Po upływie 20 minut wyjmujemy tarte i układamy na wierzch plasterki pomidora, posypujemy ziołami i pieczemy jeszcze 25 minut do zarumienienia. Najlepiej smakuje na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pomidor Ser żółty Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować