Polędwiczki pieczone na patisonach

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Zamarynowane w papryce polędwiczki, upieczone z młodymi patisonami.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 młode patisony
    4 krótkie polędwiczki wieprzowe
    kilka gałązek tymianku
    lubczyk
    papryka słodka mielona
    pieprz czarny grubo zmielony
    olej roślinny
    50 ml wody
    sól

Polędwiczki pieczone na patisonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki na patisonach 1. Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, papryką i lubczykiem.
    Wstawić lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
    Piekarnik nagrzać do 180-190 st.
  • 2. Patisony pokroić wzdłuż na mniej-więcej centymetrowe kółka. Natrzeć solą, skropić oliwą, ułożyć na dno żaroodpornego naczynia, przekładając startymi listkami świeżego tymianku. Na wierzch ułożyć polędwiczki, posmarować leciutko oliwą.
  • 3. W wodzie rozpuścić trochę soli (musi być tak słona jak na przykład zupa), dodać 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i wylać na dno naczynia tak żeby nie oblać polędwiczek.
    Piec 60-75 minut.

Komentarze

Podobne przepisy