Polędwiczki na słodko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -2 polędwiczki wieprzowe
    -1 łyżka oleju
    -sól
    -pieprz
    Marynata:
    -1 łyżeczka majeranku
    -1 łyżeczka tymianku
    -2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
    -3 łyżki miodu płynnego
    Sos:
    -1 szklanka miodu pitnego
    -3/4 szklanki śmietany
    -1 łyżka musztardy

Polędwiczki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem .W misce mieszamy składniki marynaty. Wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Polewamy miodem pitnym i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy polędwiczki z patelni. Do sosu pozostałego z patelni dodaję śmietanę. Mieszamy i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy musztardę.

Komentarze

Podobne przepisy