Placuszki z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Świetnie sprawdza się jako danie obiadowe lub smaczna przekąska.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
    duża cebula
    pół pęczka natki pietruszki
    100g kaszy jaglanej
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    mąka kukurydziana (lub wg. uznania pszenna)
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

Placuszki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Ścieramy na tarce o dużych oczkach marchew i cebulę. Szatkujemy drobno natkę pietruszki. Marchew, cebulę i natkę łączymy z ugotowana kaszą. Dodajemy jajka, mleko oraz mąkę (w takiej ilości aby uzyskać gęsta konsystencję). Doprawiamy o smaku solą i pieprzem.
  • 3. Smażymy z obu stron na złocisto. Serwujemy z kwaśną śmietaną lub serkiem homogenizowanym i pomidorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy