Placuszek Węgierski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla każdego coś dobrego :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1kg ziemniaków
    - 2 jajka
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - Przyprawy: Oregano, Bazylia, Sól, Pieprz, Czosnek, Ostra Papryka.
    - 2 duże papryki czerwone,
    - 1 kg łopatki wieprzowej,
    - 3 cebule czerwone,
    - przecier pomidorowy,
    - ketchup,
    - ser żółty,
    - olej do smażenia,

Placuszek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane:
    Trzemy ziemniaki dodajemy, jajka, mąkę i przyprawy do smaku, mieszamy.
    Smażymy na patelce cienkie okrągłe placki.
  • 2. Farsz:
    Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową, paprykę i cebulę.
    Wszystko smażymy na patelce gdy mięso będzie przysmażone a papryka i cebula miękka doprawiamy solą, pieprzem, mieloną ostrą papryką, dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego oraz 4 łyżki ketchupu.
  • 3. Na talerz kładziemy placek ziemniaczany, nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym.
    SMACZNEGO !!

Porady

Podawać na ciepło :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy