Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy z mąką i smażymy na oleju. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i starty czosnek. Przekładamy do mięsa. Zalewamy bulionem tak aby mięso było przykryte (w razie potrzeby dolewamy wody). Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
2.Pieczarki kroimy, podsmażamy do momentu odparowania wody. Paprykę kroimy w większą kostkę. Dodajemy oba składniki do gulaszu. Na końcu dodajemy koncentrat, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy. Dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placuszki.
4.Placki podajemy polane gulaszem. Na wierzch można dać keks śmietany.
Komentarze