Placki po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój przepis na to pyszne danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gulasz:
    1 kg łopatki wieprzowej
    50 dag pieczarek
    1 papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu
    1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
    2 łyżki mąki pszennej
    ziele angielskie
    papryka ostra i słodka w proszku
    liść laurowy
    olej do smażenia

    Placki:
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    2 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy z mąką i smażymy na oleju. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i starty czosnek. Przekładamy do mięsa. Zalewamy bulionem tak aby mięso było przykryte (w razie potrzeby dolewamy wody). Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Pieczarki kroimy, podsmażamy do momentu odparowania wody. Paprykę kroimy w większą kostkę. Dodajemy oba składniki do gulaszu. Na końcu dodajemy koncentrat, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy. Dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placuszki.
  • 4. Placki podajemy polane gulaszem. Na wierzch można dać keks śmietany.
  • 5. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy