Pikantne chrupiące krakersy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te pyszne chrupiące krakersy są idealną przekąską

  • 30 min

Składniki:

  • 410g mąki pszenej
    75g zimnego masła startego na grubych oczkach
    40g żółtego sera startego na małych oczkach
    łyżeczka soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka chili (lub 2 łyżeczki innych ulubionych przypraw np przyprawa do pizzy)
    230ml mleka

Pikantne chrupiące krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, ser i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy do powstania niby kruszonki. Cały czas ugniatając dolewamy stopniowo mleko do powstania zwartego ciasta. Dzielimy na 4 części.

  • 2. Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krakersy np kieliszkiem.
  • 3. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut do przyrumienienia krakersów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy