410g mąki pszenej
75g zimnego masła startego na grubych oczkach
40g żółtego sera startego na małych oczkach
łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chili (lub 2 łyżeczki innych ulubionych przypraw np przyprawa do pizzy)
230ml mleka
Pikantne chrupiące krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, ser i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy do powstania niby kruszonki. Cały czas ugniatając dolewamy stopniowo mleko do powstania zwartego ciasta. Dzielimy na 4 części.
2.Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krakersy np kieliszkiem.
3.Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut do przyrumienienia krakersów.
Komentarze