Pikantna Gulaszowa

0 (0 ocen)

Pyszna słodko-kwaśno-pikantna :)

Składniki:

  • 1 kg karkówki, schabu lub innego mięsa (próbowałam ze wszystkim:)
    1i 1/2 litra bulionu z kostki
    2 cebule pokrojone w kostkę
    4 spore ziemniaki pokrojone w kostkę
    3 marchewki w kostkę
    1 lub 2 pietruszki pokrojone w kostkę
    kawałek selera- w kostkę
    kawałek pora - krążki
    3 ząbki czosnku
    wegeta, pieprz, papryka słodka, ostra, chili
    litrowy słoik ogórków konserwowych - w kostkę
    litrowy słoik papryki konserwowej - w kostkę
    Zostawić ocet z obu słoików
    Koncentrat pomidorowy.

Pikantna gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować garnek minimum 5 litrowy. Wrzucamy do niego mięso pokrojone w kostkę, podsmażamy i zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut aby mięso zmiękło.
  • 2. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pozostałe warzywa surowe (poza porem i czosnkiem). Podgotować do zmięknięcia. Dopiero teraz dorzucić por i przeciśnięty czosnek po chwili dołożyć ogórki i paprykę konserwową. Wlać zalewy octowe z obu słoików - ja wlewam całe ale można dolewać po trochu i próbować, zalewy oczywiście muszą być przecedzone - bez gorczycy i innych atrakcji.
    Dołożyć przecier pomidorowy, przyprawić do smaku.

Porady

Zupka jest najsmaczniejsza następnego dnia - gdzy ziemniaczki puszczą skrobię ;)

Komentarze

Podobne przepisy