Pijak na krakersach

0 (0 ocen)

Bardzo dobre ciasto , o delikatnym smaku . Warto spróbowac

Składniki:

  • Ciasto

    7 białek
    ¾ szklaki cukru
    15 dag wiórków kokosowych
    15 dag maku
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem

    7 żółtek
    8 łyżek cukru pudru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 l mleka
    1 masło
    5 paczek herbatników
    lub
    1 paczka krakersów

Pijak na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cisto :
    Białka ubić na sztywną pianę , dosypać cukier i wymieszać . Pozostałe składniki wymieszac i wsypać do białek . Calość wymieszać i piec około 30 minut .

    Krem :
    1.Żółtka ubić z cukrem , dodać mąkę i 1 szklanke mleka . Reszta mleka – 1 szklanke zagotować i wlac przygotowną mieszaninę i mieszając gotowac kilka minut .
    2.Krem wystudzić i zmiksować z 1 paczką masła . Na wystudzone ciasto wyłożyc połowę kremu .
    3.Na krem kłaść krakersy , moczone w rumie lub innym alkoholu .
    4.na krakersy położyc reszte kremu I przykryć krakersami .
    4.Całość polać polewą czekoladową .

Porady

Pamiętacie o wystudzeniu budyniu przed zmiksowaniem z masłem !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.