Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Syte , aromatyczne danie z piekarnika.Kasza wychodzi delikatna , mocno grzybowa a mięso jest niezwykle soczyste.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    sól , pieprz
    przyprawa do mięs
    200 g kaszy gryczanej
    1 papryczka chili
    1 szklanka suszonych grzybów leśnych
    Sos grzybowy:
    woda z wymoczonych grzybów
    250 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 1. Sos grzybowy:Grzyby moczyć 2 godz w zimnej wodzie.

  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 2. Odcedzić zostawić wodę po moczeniu grzybów , przecedzić.
    Wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawami.
  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 3. Grzyby opłukać pokroić na mniejsze kawałki.
    Umytą papryczkę chili pokroić drobno.
  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 4. Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
    Każdą naciąć tworząc ukośne paski.
  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 5. Mięso oprószyć solą , pieprzem oraz przyprawą do mięs.
  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 6. Kaszę gryczaną wsypać do naczynia żaroodpornego , ułożyć mięso.
  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 7. Posypać pokrojonymi grzybami oraz papryczką chili.
  • Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym 8. Całość zalać sosem grzybowym.
    Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy