Żołądki w grzybowym sosie z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać.
Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać sól i przyprawy, gotować mieszając aż wchłonie cały płyn, następnie przykryć, zgasić ogień i pozostawić na ok 30 min.
Wyłowić żołądki łyżką cedzakową, wywar przecedzić przez sito.
Żołądki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić drobno.
W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie.
Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki.
Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką.
Komentarze