Żołądki w grzybowym sosie z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dobry obiad nie jest zły

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 600 g żołądków drobiowych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    garść grzybów suszonych
    1 cebula
    200 ml śmietany 22%
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    natka pietruszki
    oregano
    listek laurowy
    ziele angielskie

    1 szkl kaszy gryczanej
    szczypta suszonej papryki
    szczypta ogórków kiszonych suszonych
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki w grzybowym sosie z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać.
    Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać sól i przyprawy, gotować mieszając aż wchłonie cały płyn, następnie przykryć, zgasić ogień i pozostawić na ok 30 min.
    Wyłowić żołądki łyżką cedzakową, wywar przecedzić przez sito.
    Żołądki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić drobno.
    W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie.
    Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki.
    Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować