PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowa, szybka, kolorowa a przede wszystkim smaczna pierś kurczaka.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    20 dag fasolki szparagowej
    1 mała cukinia (najlepiej młoda)
    1 marchewka
    2 -3 łyżki oleju
    1 papryka czerwonej
    1 papryka żółtej
    sól, pieprz
    papryka słodka w proszku
    szczypta tymianku

Pierś kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać pokroić na małe kawałeczki, zeszklić na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do cebuli i lekko zrumienić.
  • 2. Pierś kurczaka oczyścić, pokroić na wąskie kawałki (słupki),przyprawić solą, pieprzem, vegetą i popruszyć papryką w proszku. Dodać do cebuli I zrumienić. Podlać ok. 1/2 szklanki wody(aby zrobił się sosik) i poddusić przez ok.10 min.
  • 3. Marchewkę obrać, pokroić w talarki i dodać do mięsa. Paprykę pokroić w słupki i dodać do miesa, poddusić. Cukinię pokroić w krążki razem ze skórką.
  • 4. Fasolkę szparagową przepłukać pokroić na mniejsze części i podgotować w osolonej wodzie ok. 10 min. aż będzie pół miękka po czym dodać do mięsa.
  • 5. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką do smaku. Podawać z makaronem, ryżem lub jako samo danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy