Pierożki z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka propozycja na smaczne pierożki jako samodzielna przekąska lub dodatek do barszczu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
    400 g pieczarek
    2 opakowania ciasta francuskiego
    olej do smażenia
    cebula
    jajko
    oregano

Pierożki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z kapustą i pieczarkami 1. Kapustę kiszoną kroimy na drobno i gotujemy do miękkości.
    Na oleju smażymy na złoty kolor cebulę a po jej zdjęciu z patelni - smażymy pieczarki, które wcześniej obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Pierożki z kapustą i pieczarkami 2. Do podsmażonych pieczarek dodajemy kapustę i podsmażoną cebulkę i dusimy do połączenia składników.
  • Pierożki z kapustą i pieczarkami 3. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy porcję farszu i sklejamy w trójkąty.
  • Pierożki z kapustą i pieczarkami 4. Każdy pierożek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy oregano.
    Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w 220 stopniach do uzyskania złotego koloru.

Porady

Zamiast pieczarek można użyć dowolnych grzybków a wierzch po nasmarowaniu jajkiem posypać dowolnymi ziołami.

Komentarze

Podobne przepisy