Pierogi z kurkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pierogi są lubiane przez wszystkich.

  • 50 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    szklanka wrzącej wody
    1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła
    jajko
    sól
    Na nadzienie:
    50 dag mrożonych kurek ( w sezonie mogą być świeże)
    2 łyżki oleju
    średnia cebula
    sól
    pieprz
    ewentualnie kilka gałązek ziół do dekoracji

Pierogi z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki,zalej wrzątkiem,wymieszaj drewnianą łyżką.Gdy przestygnie ,ciasto posól,dodaj śmietanę,jajko i masło.Wyrabiaj dalej rękami,aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miseczki.



  • 2. .Kurki rozmroź,osącz,większe sztuki pokrój na połówki.Cebulę obierz ,pokrój w małą kostkę.
  • 3. .Na patelni mocno rozgrzej olej,wrzuć pokrojoną cebulę,mieszając smaż,aż stanie się szklista.Dodaj grzyby,smaż razem jeszcze przez 10 minut.Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Ciasto przełóż na stolnicę,cienko rozwałkuj,szklanką powycinaj krążki.Na każdym połóż porcję farszu.Mocno zlep brzegi.
  • 5. Przygotowane pierogi partiami wrzucaj na osolony wrzątek.Gotuj,aż wypłyną.

Porady

Podawaj polane śmietaną.Można udekorować gałązkami świeżych ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy