Na ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
jajko
sól
Na nadzienie:
50 dag mrożonych kurek ( w sezonie mogą być świeże)
2 łyżki oleju
średnia cebula
sól
pieprz
ewentualnie kilka gałązek ziół do dekoracji
Pierogi z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki,zalej wrzątkiem,wymieszaj drewnianą łyżką.Gdy przestygnie ,ciasto posól,dodaj śmietanę,jajko i masło.Wyrabiaj dalej rękami,aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miseczki.
2..Kurki rozmroź,osącz,większe sztuki pokrój na połówki.Cebulę obierz ,pokrój w małą kostkę.
3..Na patelni mocno rozgrzej olej,wrzuć pokrojoną cebulę,mieszając smaż,aż stanie się szklista.Dodaj grzyby,smaż razem jeszcze przez 10 minut.Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem.
4.Ciasto przełóż na stolnicę,cienko rozwałkuj,szklanką powycinaj krążki.Na każdym połóż porcję farszu.Mocno zlep brzegi.
5.Przygotowane pierogi partiami wrzucaj na osolony wrzątek.Gotuj,aż wypłyną.
Komentarze