Pierogi Ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś taniego i pysznego.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl maki pszennej, 3/4 szkl ciepłej przegotowanej wody, 1 kostka białego sera, 3 cebule, 0.5 kg ugotowanej w osolonej wodzie ziemniaków, natka pietruszki, sól, pieprz, masło

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przeciskamy 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie przeciskamy przez praskę.Studzimy.
  • Cebulka 2. Wyrabiamy ciasto na pierożki, mąkę łączymy z ciepłą wodą i odrobiną soli. Podsmażamy cebulę.
  • Mieszamy składniki 3. Do ziemniaków dodajemy kostkę sera białego, oszkloną na maśle cebulę,doprawiamy sol, pieprzem i natka pietruszki.
  • Robimy pierożki 4. Kształcimy pierożki
  • Ugotować i gotowe. 5. Gotowe pierogi dodajemy do wrzątku posolonego 2 łyżeczkami soli.
  • Smacznego 6. Gotujemy ok 10 min. Smacznego.

Porady

Do ciasta na pierogi nie dodaje jajka dzięki temu ciasto jest mięciutkie i łatwe do wałkowania.

Komentarze

Podobne przepisy