Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Do nich dodajemy pokruszony biały ser. Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do ziemniaków i sera, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy wszystko i formujemy kulki.
Z maki, mleka i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka.
W każde kółko kładziemy kulkę i formujemy pieroga. Obsypujemy mąką.
,,Surowe'' pierogi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż się zagotują. Wyjmujemy i wrzucamy do durszlaka.
Słoninę kroimy na male kawałeczki, wrzucamy na patelnię i odsmażamy aż będą skwarki. Skwarkami i stopionym tłuszczem polewamy gotowe pierogi podane na talerzu.
Porady
Moja koleżanka z pod Zamościa, nie dodaje do farszu smażonej cebuli i pieprzu. A zamiast skwarków i tłuszczu pierogi podaje z rozpuszczonym wiejskim masełkiem.
Komentarze