Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

Znam dwie wersje tych pierogów.

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka
    mleko
    sól
    Farsz:
    biały ser
    ziemniaki
    cebula
    pieprz
    sól
    słonina

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1el9ie3 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Do nich dodajemy pokruszony biały ser. Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do ziemniaków i sera, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy wszystko i formujemy kulki.
    Z maki, mleka i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka.
    W każde kółko kładziemy kulkę i formujemy pieroga. Obsypujemy mąką.
    ,,Surowe'' pierogi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż się zagotują. Wyjmujemy i wrzucamy do durszlaka.
    Słoninę kroimy na male kawałeczki, wrzucamy na patelnię i odsmażamy aż będą skwarki. Skwarkami i stopionym tłuszczem polewamy gotowe pierogi podane na talerzu.

Porady

Moja koleżanka z pod Zamościa, nie dodaje do farszu smażonej cebuli i pieprzu. A zamiast skwarków i tłuszczu pierogi podaje z rozpuszczonym wiejskim masełkiem.

Komentarze

Podobne przepisy