Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

pierogi z ziemniakami, serem, cebula...

Składniki:

  • · ziemniaki 50 dag
    · ser biały 40 dag
    · cebula 4 szt
    · mąka pszenna 50 dag
    · woda ciepła 1 szkl
    · sól
    · pieprz
    · olej

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z pozostałą cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy