Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis zaczerpnięty z blogu mojewypieki.com. Jest idealny, najlepszy i nieporównywalnie dobry.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g miodu, 1,5 szklanki cukru, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki mleka, pół łyżeczki soli, 3 torebki przyprawy do piernika, jedna łyżeczka suszonego imbiru, jedna łyżeczka pieprzu.

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać mocno, ale uważać by nie doprowadzić do wrzenia. Ostudzić, do masy dodać mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrobić by nie było grudek i odstawić do ciemnego, chłodnego miejsca w garnku lub misce, przykryć. Ciasto ma leżakować 5-6 tygodni.
  • 2. 4 dni przed domniemanym spożyciem należy upiec piernik (musi skruszeć). Pieczemy blaty rozwałkowane na grubość około 5mm w temperaturze 170stopni, przez około 15 minut.
  • 3. Blaty przekładamy podgrzanymi powidłami (ja zawsze rozcieńczam je trochę wodą, żeby były bardziej płynne). Możemy udekorować czekoladą lub lukrem.

Porady

Nie bójcie się-po 5 tygodniach leżakowania nabiera tylko aromatu. Nic złego mu się nie stanie ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy