Przepis zaczerpnięty z blogu mojewypieki.com. Jest idealny, najlepszy i nieporównywalnie dobry.
60 min
Składniki:
500 g miodu, 1,5 szklanki cukru, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki mleka, pół łyżeczki soli, 3 torebki przyprawy do piernika, jedna łyżeczka suszonego imbiru, jedna łyżeczka pieprzu.
Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, cukier i masło podgrzać mocno, ale uważać by nie doprowadzić do wrzenia. Ostudzić, do masy dodać mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrobić by nie było grudek i odstawić do ciemnego, chłodnego miejsca w garnku lub misce, przykryć. Ciasto ma leżakować 5-6 tygodni.
2.4 dni przed domniemanym spożyciem należy upiec piernik (musi skruszeć). Pieczemy blaty rozwałkowane na grubość około 5mm w temperaturze 170stopni, przez około 15 minut.
3.Blaty przekładamy podgrzanymi powidłami (ja zawsze rozcieńczam je trochę wodą, żeby były bardziej płynne). Możemy udekorować czekoladą lub lukrem.
Porady
Nie bójcie się-po 5 tygodniach leżakowania nabiera tylko aromatu. Nic złego mu się nie stanie ;)
Komentarze