Pierniczki po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Stary sprawdzony przepis aromat prawdziwych pierniczków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 55dag mąki
    2żółtka
    30dag margaryny
    10dag cukru pudru
    10dag miodu
    4dag kakao
    1łyżki mielonych goźdźików
    1łyżki cynamonu
    1łyżeczki imbiru
    1łyzeczki gałki muszkatołowej
    1łyżeczka proszku do pieczenia

Pierniczki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serca polane czekoladą 1. Mąkę wymieszać z kako,i dodać posiekną, miękką margarynę oraz żółtka ,zarobić ciasto.Dodać pozostałe składniki i całość bardzo intensywnie i długo wyrabiać , aż do powstania ciasta o jednolitej konsystencji . Odstawić je na co najmniej 3 godziny , a najlepiej na dłużej. odstaną masę rozwałkować na placki grubości 2-3 milimetrów i wyciąć z nich foremki małe pierniki.Piec je kilka minut na blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C . PIerniczki po upieczeniu są miękkie i od razu można je jeść
    Polać polewą.

Porady

Można też polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy