Piegusek na białkach

0 (0 ocen)

Fajny pomysł na wykorzystanie białek

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. maku
    250 g masła
    1 szkl. białek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piegusek na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć do rondla pokrojone masło, postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się masła, ostudzić.
  • 2. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wlać ostudzone masło, wymieszać.
  • 3. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubitą pianę dodawać po łyżce do wymieszanych składników suchych, delikatnie wymieszać.
  • 4. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki ( 30x20 cm )
    Piec ok. 35 minut w 180 stop.

Porady

Pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka

Komentarze

Podobne przepisy