pieczone ziemniaczki z boczkiem

0 (0 ocen)

Chrupiący boczek, a pod nim ukryte młode ziemniaczki z cebulką i rozmarynem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej malutkie i okrągłe, użyłam odmiany Irga
    0,5 kg wędzonego boczku
    2 młode cebule
    kilka gałązek świeżego tymianku
    2 ząbki czosnku
    papryka słodka
    papryka ostra
    opcjonalne sól

Pieczone ziemniaczki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczenie 1. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy umyte ziemniaczki. Między ziemniaczki wkładamy zgnieciony czosnek w łupince, plasterki cebuli i tymianek. Na wierzchu układamy plastry boczku. Pieczemy około 40-45 minut w 200 stopniach C. Boczek powinien ładnie się zrumienić.
  • 2. Upieczone ziemniaki posypujemy papryką ostrą i słodką, jeśli boczek nie był wystarczająco słony całość solimy. Ostrożnie potrząsamy naczyniem by przyprawy dokładnie otoczyły ziemniaki. Podajemy posypane świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy