Czosnkowe pieczone ziemniaczki z boczkiem

5 (200 ocen)

Pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują z surówką lub z sosem jogurtowym.

Składniki:

  • kilka ziemniaków
    ok 15 dag boczku
    kilka ząbków czosnku
    10 dag żółtego sera
    sól morska prowansalska
    tymianek
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Czosnkowe pieczone ziemniaczki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać i naciąć w bardzo cienkie plasterki, nie docinając do końca aby się nie rozpadły. Boczek i czosnek pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. W nacięcia ziemniaków powkładać na przemian czosnek i boczek. Całość oprószyć solą prowansalską i tymiankiem Każdego ziemniaka z osobna zawinąć w folię aluminiową. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach. Ok 10 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię i posypać serem. Podawać z ulubiona surówka lub sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować